Javallat Mezei zsurló kapszula
60 db étrend-kiegészítő kapszula, bevizsgált, kiváló minőségű gyógynövényből. A mezei zsurló hivatalos jegyzékben szereplő egészségtámogató hatásai: 1. Elősegíti az artériák és a koszorúerek rugalmasságának megőrzését. 2. Magas kovasavtartalma révén hozzájárul a bőr, a haj és a körmök optimális állapotának fenntartásához. 3. Hozzájárul a máj egészséges működéséhez. |
|
Szerezhető hűségpontok: | 3 |
|
|
Elérhetőség: | Raktáron |
Várható szállítás: | 2025. július 04. |
Szállítási díj: | 1.249 Ft |
Leírás és Paraméterek
Miért ajánljuk?
- 3-szor több flavonoid hatóanyag*, még intenzívebb élettani hatás! (*A hatályos Európai Gyógyszerkönyv Mezei zsurló meddő hajtás gyógynövénycikkelyében szereplő, flavonoid-tartalom előíráshoz képest.)
- Az Európai Gyógyszerügynökség Gyógynövény Szakbizottsága ajánlásának megfelelő formában és adagolással.
- Kapszulában a mezei zsurló szerveskovasav-tartalma maradéktalanul a szervezetbe juttatható.
- A kapszulákban lévő szuperfinom gyógynövénypor általános előnyei:
- nagyobb biológiai hozzáférhetőség és aktivitás (kisebb mennyiség is elegendő),
- jobb oldhatóság, több vízoldható rost,
- magasabb flavonoid- és polifenoltartalom,
- erősebb antioxidáns hatás,
- elnyújtott felszívódás, kiegyensúlyozott támogatás,
- teljes hatóanyagspektrum.
- Adalékanyag- és kivonószermentes, a kapszulák a gyógynövényen kívül mást nem tartalmaznak.
- Bevizsgált, kiváló minőségű gyógynövényből készült.
- Egy kapszula tartalma ~2,5 g szálas mezei zsurlóból készült teának felel meg.
- A kapszulákban lévő porból tea készíthető vagy bármilyen folyadékban elkeverhető.
Miért ajánljuk?
A mezei zsurló számos előnyös élettani hatással rendelkezik az egészséges emberek számára is. Ezek a hatások különböző bioaktív vegyületek, például flavonoidok, fenolos savak, szaponinok, szilícium-dioxid és ásványi anyagok jelenlétének köszönhetők:
Kollagéntermelés: a zsurlóban található szilícium-dioxid és antioxidánsok serkentik a kollagénszintézist, ami elősegíti a bőr rugalmasságát és a haj egészségét.
Artériák és koszorúerek: a vízhajtó hatása segíthet a vérnyomás normál szinten tartásában, különösen a folyadékretencióval összefüggő esetekben. A szilícium fontos szerepet játszik az érfalak rugalmasságának fenntartásában.
Májműködés: a mezei zsurló hatóanyagai szabadgyök-fogó képességgel és májvédő tulajdonságokkal is rendelkeznek.
A mezei zsurló élettani (fiziológiai) hatásai
1. Az artériák és koszorúerek rugalmasságának megőrzését elősegítő hatása
- A mezei zsurló szív- és érrendszerre gyakorolt kedvező élettani hatása több okra is visszavezethető. Egyrészt a benne lévő kávésav-származék vazorelaxációs hatására, amelynek révén csökken az érfalak feszültsége. Másrészt azokra a kutatásokra, amelyek igazolták, hogy a szilícium képes kedvező irányba befolyásolni a vér koleszterinszintjét (Boguszewska-Czubara).
- Egy brazil klinikai vizsgálatban kimutatták, hogy napi 900 mg zsurlókivonat 3 hónapon át történő szedése kedvezően befolyásolja a vérnyomást, amely szintén hozzájárul a szív és érrendszer egészségét támogató hatásához (Carneiro).
2. A bőr, a köröm és a haj egészségét támogató hatása
- A zsurló hajtása jelentős mennyiségű szerves kovasavat tartalmaz, mennyisége a 8-10%-ot is eléri. A kovasavnak hívjuk azokat a vegyületeket, amelyek szilíciumhoz kötött oxidokat és hidroxilcsoportokat tartalmaznak. Laboratóriumi, állati és humán kutatások arra utalnak, hogy a mezei zsurlóban nagy mennyiségben jelen lévő szilícium részt vesz a kollagén szintézisében, illetve stabilizálásában, továbbá az extracelluláris mátrix ásványi anyagokkal történő ellátásában. Az extracelluláris mátrix a kötőszöveti sejteket körülvevő, fehérjékből és szénhidrátokból felépülő hálózat. Egy olyan kollagén szálrendszerből felépülő szövedék, ami biztosítja a sejtek számára a merev térhálót, ezáltal fontos szerepet tölt be a bőr feszességének megőrzésében, de szerepet játszik a köröm és a haj egészséges fejlődésében is (Al-Snafi).
- Kutatás igazolta, hogy a bőr és a kötőszöveti sejtek rugalmasságáért is felelős hialuronsav lebontását késlelteti a mezei zsurló kivonata azáltal, hogy a lebontásért felelős hialuronidáz enzim működését gátolja (Huh).
- Az elmúlt harminc évben összegyűlt adatok alapján az étkezéssel felvett szilícium előnyös hatásúnak bizonyult a csontok és hozzá csatlakozó szövetek egészségének megőrzésében. Ezt támasztják alá azok a megfigyeléses vizsgálatok, amelyeket az USA-ban és az Egyesül Királyságban végeztek és pozitív összefüggést mutattak a szilíciumbevitel és a csontok ásványi sűrűsége között. A szilícium biológiai szerepe a csontok egészségében bizonyított, de nem tisztázott, valószínűleg a kollagén szintézisében játszik fontos szerepet, illetve a kalcium beépülését segíti a csontokba (Jugdaohsingh, Schiano, Carlisle, Eisinger, Macdonald, Powell).
- 1999-ben Olaszországban egy randomizált, kettős vak klinikai vizsgálatot végeztek 122 nő bevonásával. A résztvevőket két csoportra osztották, az egyik felük mezei zsurló-kivonatot, a másik felük placebót (hatóanyagot nem tartalmazó készítményt) kapott. Vizsgálták azt is, hogy mi történik, ha a zsurlót tartalmazó készítményt kapó csoport további kalcium kiegészítésben is részesül. A vizsgálat egy évig tartott, amelynek a végén a kutatók megállapították, hogy a zsurlót kapó csoport csontsűrűsége érdemben magasabb volt a placebót kapó betegekénél. A kalcium adagolása tovább javította az eredményeket (Corletto).
3. A máj egészséges működését támogató hatása
- A mezei zsurló májműködést támogató hatására vonatkozó tudományos vizsgálatok részben a növény tradicionális alkalmazásán, részben biokémiai elemzéseken alapulnak.
- Egy 2004-es koreai kutatásban a mezei zsurlóból kivont flavonoidokkal végeztek vizsgálatokat, amelyben arra a megállapításra jutottak, hogy ezek az anyagok szabadgyök-fogó képességgel és májvédő tulajdonságokkal is rendelkeznek (Oh).
- A zsurlókivonat modulálta az inzulinérzékenységet és kedvezően befolyásolta a májfunkciókat (Hegedűs).
- A zsurló antioxidáns tulajdonságai javították a májfunkciós paramétereket toxikus vegyületekkel szemben (Kim).
- Kivonata jelentősen növelte a máj antioxidáns enzimjeinek szintjét, például a glutationét (GSH), amely kulcsfontosságú az oxidatív stressz elleni védelemben. Csökkentette a lipidperoxidáció mértékét, amely a sejthártyák oxidatív károsodásának mutatója. A májban mért gyulladásos citokinek szintje (pl. TNF-α, IL-6) csökkent, ami a zsurló természetes regenerációt elősegítő hatására utal. A májenzimek szintje (ALT, AST) közel normál szintre csökkent a kezelt csoportban, jelezve az egészséges májműködést (Suciu).
Figyelmeztetések
- Emésztőrendszeri panaszok megjelenése esetén szüneteltesse fogyasztását!
- A mezei zsurló fogyasztásának nem ismertek jelentős mellékhatásai, a nagyon ritkán fellépő emésztőrendszeri panaszokon kívül. Az EFSA emberi egészségre potenciálisan aggodalomra okot adó növényi anyagok listáján nem szerepel. Egyes állatokon végzett megfigyelések szerint a nyers zsurló fogyasztása csökkentheti a tiamin biohasznosulását, de ezt a hatást embereken nem figyelték meg. A tiamináz enzim valószínűleg csak a nyers zsurlóban fordul elő nagy mennyiségben. Az EMA/HPMC megállapítja, hogy a szárított mezei zsurlóban esetlegesen jelen lévő tiamináz enzim hatása nem jelentős, amennyiben a mezei zsurlót a hagyományos, néhány grammos mennyiségben fogyasztják (Wiesner).
- Fokozhatja a vizelethajtó gyógyszerek hatását!
- A mezei zsurló vizelethajtó hatását klinikai vizsgálatban igazolták. A farmakokinetikai kutatások azt mutatják, hogy a vizelethajtó hatása összemérhető volt a napi 25 mg hidroklorotiazid hatóanyag-tartalmú gyógyszerrel, de a zsurlókivonat napi 900 mg-os 4 napon át tartó szedése nem befolyásolja az elektrolitok, köztük a kálium és a nátrium vizelettel történő kiválasztását (Wiesner, Carneiro, Schoendorfer).
- A terhesség harmadik trimeszterétől és szoptatás alatt is fogyasztható.
- A mezei zsurló fogyasztása széles körben elterjedt az Európai Unió tagországaiban, illetve a világ más részein is, bár nem végeztek vele reproduktív és fejlődési vizsgálatokat, illetve klinikai kutatásokat terhesség és szoptatás alatt. Az Európai Unió területén nem tekinthető új élelmiszernek étrend-kiegészítőként, illetve teaként fogyasztva. Az EFSA emberi egészségre potenciálisan aggodalomra okot adó növényi anyagok listáján nem szerepel. A benne lévő anyagoknak nem ismert olyan hatása, amely befolyásolná a nők hormonháztartását terhesség alatt, illetve olyan anyag, amely fokozná a méhösszehúzódást. Tartalomanyagainak nagy része más élelmiszerként fogyasztott növényben is előfordul. Mindezek miatt a terhesség harmadik trimeszterétől, illetve szoptatás alatt nem tartjuk kockázatosnak fogyasztását.
- Fogyasztása 12 éven aluliaknak nem ajánlott!
- Bár a mezei zsurlónak a megadott adagolás mellett semmilyen káros hatása nem ismert, azonban elsősorban idősebb emberek fogyasztják, így a biztonsággal kapcsolatos tapasztalatok is felnőttek esetében állnak rendelkezésre (Wiesner).
Fogyasztás időtartama
Nem ismert olyan hatás, amely miatt indokolt lenne a mezei zsurló fogyasztásának időbeli korlátozása.
A felsorolt lehetséges mellékhatásokon, kölcsönhatásokon és ellenjavallatokon kívül a tudomány mai állása szerint nem ismert más számottevő kockázat a mezei zsurló fogyasztásával kapcsolatban a megadott adagolás mellett.
Étrend-kiegészítők kötelező figyelmeztetései
Fogyasztása nem helyettesíti a változatos, kiegyensúlyozott étrendet és az egészséges életmódot.
A napi ajánlott fogyasztási mennyiséget ne lépje túl!
Kisgyermekek elől elzárva tartandó!
ADAGOLÁS:
Naponta 2 alkalommal 1-2 kapszula. (Az adagolás megfeleltethető az EU Gyógynövény Szakbizottsága ajánlásának.)
FOGYASZTÁS:
Kapszulaként fogyasztva ► Bő folyadékkal lenyelve.
Teaként fogyasztva ► A kapszulák tartalmát szórja egy pohárba, majd öntse fel 2 dl 50-60 °C-os vízzel. Elkeverés után azonnal fogyasztható. Ismerje meg, hogyan és miért érdemes teát készíteni a kapszulákból!
Folyadékban elkeverve ► A kapszulák tartalma elkeverhető akár hideg vízben is, vagy bármilyen más folyadékban (pl. méz, üdítő, turmix, shake, joghurt, olaj stb.)
ÖSSZETEVŐK:
Kapszulánként 500 mg mezei zsurló herba (Equiseti herba) NaturMill® szuperfinom gyógynövénypor, kapszulahéj: zselatin.
A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) által notifikált termék. Notifikációs szám: 32495/2023