Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Menü

Javallat Kurkuma kapszula

Ár:
2.244 Ft

60 db étrend-kiegészítő kapszula, bevizsgált, kiváló minőségű gyógynövényből.

A kurkuma hivatalos jegyzékben szereplő egészségtámogató hatásai:

1. Támogatja az ízületek rugalmasságának, komfortjának fenntartását.
2. Hozzájárul a szív és az érrendszer egészségéhez.
3. Javítja az étvágyat, támogatja az egész­séges emésztést.
4. Hozzájárul a máj egészségéhez és a normál epekiválasztáshoz.
5. Támogatja az idegrendszer egészségét, a lelki egyensúly megőrzését.
6. Elősegíti az allergénekkel szembeni ellenállást.
7. Támogatja a bőr egészségének fenntartását.
8. Hozzájárul a tüdő és a felső légutak egészségének megőrzéséhez. 

Szerezhető hűségpontok: 3
Elérhetőség: Előrendelhető! Kérj értesítést!
Várható szállítás: 2025. július 07.
Szállítási díj: 1.249 Ft
Menny.:

Leírás és Paraméterek

Miért ajánljuk?

  • Kimagasló mennyiségű kurkumagyökeret (700 mg) tartalmazó kapszula!
  • A hatályos Európai Gyógyszerkönyv előírásainak megfeleltethető mennyiségű kurkuminoiddal!
  • A kapszulákban lévő szuperfinom gyógynövénypor általános előnyei:
    • nagyobb biológiai hozzáférhetőség és aktivitás (kisebb mennyiség is elegendő),
    • jobb oldhatóság, több vízoldható rost,
    • magasabb flavonoid- és polifenoltartalom,
    • erősebb antioxidáns hatás,
    • elnyújtott felszívódás, kiegyensúlyozott támogatás,
    • teljes hatóanyagspektrum.
  • Adalékanyag- és kivonószermentes, a kapszulák a gyógynövényen kívül mást nem tartalmaznak.
  • Bevizsgált, kiváló minőségű gyógynövényből készült.
  • A kapszulákban lévő porból tea készíthető vagy bármilyen folyadékban elkeverhető.

Mikor ajánljuk? 

A kurkuma rendszeres fogyasztása az egészséges emberek számára is számos előnnyel jár, hiszen többek között támogatja az ízületek rugalmasságának fenntartását, elősegíti az jó emésztést, hozzájárul a szív és az érrendszer egészségéhez és támogatja a normál epekiválasztást.

A kurkuma abban az esetben is fogyasztható, amennyiben már gyógyszert szed gyulladásos ízületi betegségének (reuma, ízületi kopás) kezelésére. Szintén fogyasztható koleszterinszintet csökkentő, valamint a szív és érrendszert érintő gyógyszerek mellett is, amennyiben gyógynövényt is szeretne fogyasztani egészségtámogató céllal.
 
1. Az ízületek egészségét és könnyű hajlítását támogató hatása

  • A kurkuma fő hatóanyaga a kurkumin. Számos klinikai vizsgálat eredménye támasztja alá, hogy támogatja az ízületek egészségét és könnyű hajlítását.
  • Az egyik ilyen készítményt Olaszországban vizsgálták és 2-3 hónap után kutatók megállapították, hogy támogatja az ízületek könnyű hajlítását. A vizsgálatban résztvevők a kezelés végére csökkenthették a korábban felírt nem szteroid fájdalomcsillapítók napi adagját (Belcaro 1. és 2.).
  • Egy másik indiai vizsgálatban a hat héten keresztül szedett kurkuma szintén placebóval (hatóanyag nélküli készítménnyel) összehasonlítva segítette az ízületek funkcionalis működését (Madhu).
  • Egy Japánban végzett klinikai kutatás megerősítette, hogy a kurkuma eredményes kiegészítője lehet a térdfájdalomra szedett fájdalomcsillapítóknak (Nakagawa).
  • A kurkuma ízületek egészségére gyakorolt kedvező élettani hatását iráni, belga és thaiföldi kutatások is alátámasztották (Hashemzedeh, Henrotin, Kuptniratsaikul, Amalraj, Javadi).

 
2. A szív és érrendszer egészségét támogató hatása

  • A magas koleszterinszint lassan, évek alatt károsítja érrendszerünket: sokáig nem okoz panaszokat, ám már fiatal felnőttkorban is visszafordíthatatlan károsodásokat idézhet elő az arra hajlamos emberek érfalán. A magas koleszterinszint hosszú távon növeli az érszűkület, a szívkoszorúér-betegség, az infarktus és a stroke kockázatát. Ezért érdemes rendszeresen olyan ételeket, gyógynövényeket fogyasztani, amelyek támogatják a normál koleszterinszint fenntartását.
  • Egy iráni vizsgálatban a naponta háromszor 1 g kurkumapor 12 hétig tartó fogyasztása (étkezéssel együtt) hozzájárult a résztvevők triglicerid-, összkoleszterin- és LDL-koleszterinszintjének egészséges szintjéhez. Emellett csökkent a résztvevők testtömeg-indexe (BMI), valamint a hasuk körfogata, továbbá emelkedett a vérükben a "jó" koleszterin (HDL) szintje is (Ghaffari).
  • A kurkumával kapcsolatban emellett legalább 20 olyan klinikai vizsgálatot végeztek, amelyben a vérzsír- és koleszterinszintre gyakorolt hatását vizsgálták. Ezeket a vizsgálatokat többször, több módon is összevetették egymással, hogy az összesített adatokból juthassanak a kutatók biztos megállapításra. Az összegző tanulmányok alapján a kurkuma jelentősen hozzájárul az egészséges vérzsírszint fenntartásához, emellett növeli a "jó koleszterinnek" is nevezett HDL-koleszterin szintjét. A kutatások alapján a kurkuma hozzájárulása a normál vérzsír- és koleszterinszint fenntartásához annál nagyobb, minél tovább használja valaki a kurkumát erre a célra (Qin, Simental-Mendía).
  • A magas koleszterin- és vérzsírszint jellemzően nem önmagában, hanem más tünetekkel együtt (elhízás, magas vércukorszint, magas vérnyomás) jelentkezik. Ezeket a tüneteket együttesen metabolikus szindrómának nevezzük, amely az anyagcsere kóros megváltozását jelenti. 
  • Egy thaiföldi kutatásban azt vizsgálták, hogy mi történik azokkal a megemelkedett vércukorszinttel rendelkező (prediabéteszes) emberekkel, akik kurkumakészítményt fogyasztanak. A vizsgált személyeket, összesen 240 főt, két csoportba osztották, egyik felük kurkumakészítményt kapott, a másik felük pedig hatóanyag nélküli készítményt (placebót). A kilenc hónapos vizsgálat végén a vérvizsgálati eredményekből kiderült, hogy a kurkumát kapó személyek valamennyi vizsgált eredménye kedvezőbben alakult. A hasnyálmirigyük béta sejtjei (amelyek az inzulint termelik) szintén jobb állapotban voltak a vizsgálat végén (Chuengsamarn).
  • A kurkuma vércukorszintre és ezáltal a szív és érrendszer egészségére gyakorolt hatása nem csupán rövidtávú, hanem a HbA1c szintjét is segít normál szinten tartani. (A HbA1c egy olyan, vércukorszintet jellemző paraméter, amellyel a vérvétel előtti 6-10 hét vércukor értékének az átlaga határozható meg) (Honda, Patel).
  • A kurkuma elhízásra gyakorolt hatását is több (legalább 11) vizsgálatban kutatták. Ezekről szintén készült egy összegző tanulmány, amelyben a kutatók megállapították, hogy a kurkuma legalább 8 hétig történő fogyasztása elhízott embereknél segít a testsúly csökkentésében (Mousavi). A normál testsúly fenntartása hozzájárul a szív és érrendszer egészségének megőrzéséhez.

 
3. Emésztésjavító, étkezés után jó közérzetet támogató hatása

  • A kurkumát évezredek óta használják fűszerként az étvágy és az emésztés javítására. A tapasztalati megfigyeléseket a következő tudományos vizsgálatok is alátámasztják:
  • Egy thaiföldi kutatásban eredményesen használták az emésztés egészségének támogatására. A vizsgálatban résztvevők hét napon keresztül, naponta négy alkalommal fogyasztottak 500 mg kurkumát (Thamlikitkul).
  • Egy másik, olaszországi kutatásban a kurkuma hatását édesköménnyel együtt vizsgálták. Ebben 121 személy vett részt, akik egy hónapig kaptak ilyen kurkumakészítményt vagy placebót. A vizsgálat egy hónapig tartott és igazolta a készítmény kedvező élettani hatását (Portincasa).
  • A kurkuma az emésztőrendszeren belül a vastagbélre is kedvező hatást gyakorolt egy izraeli kutatásban. A vizsgálatban résztvevők szubjektív értékelését endoszkópos vizsgálattal is alátámasztották a kutatók (Lang).
  • A kurkuma hatóanyagai képesek modulálni a bélflórát, elősegítve a jótékony baktériumok, például a Lactobacillus és Bifidobacterium növekedését, miközben csökkenti a káros baktériumokat, például az Escherichia coli-t.(Kacena)
  • Az egyik legátfogóbb vizsgálatban, amely a kurkumin és a bél mikrobiom kölcsönhatását elemzi, a kutatók kimutatták, hogy a kurkumin jelentősen javítja a bélflóra egészségét azáltal, hogy növeli a jótékony baktériumok számát, miközben csökkenti a gyulladásokat serkentő és patogén baktériumok jelenlétét (Balaji)
  • Emberi és állatkísérletekben a kurkuma, illetve izolált összetevői fokozták a bélmozgást (Shimouchi, Kumar). Állatkísérletekben a kurkumin javította az emésztőenzimek aktivitását, illetve segítette a gyomor-bélrendszer természetes regenerációs folyamatait és növelte a bélfal nyálkahártyájának vastagságát (Sivalingam, Mahattanadul).

 
4. A máj egészséges működését és az egészséges epeürülést támogató hatása

  • A kurkumát hagyományosan a máj egészségének támogatására használják. Számos kutatás igazolta, hogy a kurkuma adagolása csökkentette a mesterségesen indukált májkárosodást (Park, Soni, Reyes-Gordillo, Vizzutti, El Agamy).
  • A kurkuma (kurkumin) rendszeres fogyasztása segít a májban csökkenteni a zsírlerakódást, ezzel támogatva annak egészséges működését (Rahmani, Panahi, Goodarzi).
  • A kurkuma fokozza az epekiválasztást és összehúzódásra készteti az epehólyagot. A fokozott epetermelés hatására javul a zsíros ételek emésztése. A kísérletek szerint a kurkuma már kis mennyiségben is kifejti ezt a kedvező élettani hatást (Rasyd).

5. Az idegrendszer egészségét és a lelki egyensúly megőrzését támogató hatása

  • A kurkuma korral összefüggő szellemi hanyatlásra gyakorolt hatását három klinikai kutatásban is vizsgálták. Az eredmények azt mutatták, hogy a kurkumin segít a szellemi képességek megőrzésében idős korban. Az egyik ilyen kutatásban 18 hónap után jobb volt a hosszú távú memóriája és figyelme azoknak a középkorú vagy idősebb résztvevőknek, akik demenciában még nem szenvedtek, de esetleg már enyhe csökkenést tapasztaltak szellemi képességeikben (Small, Zhu).
  • Több klinikai vizsgálat együttes értékelése alapján a kurkumin hangulatjavító hatásúnak bizonyult (Al-Karawi, Yu JJ.).
  • A Biológiai Pszichiátriai Társaságok Világszövetsége (WFSBP) a kurkumát napi 500-1000 mg-os adagolás mellett ajánlja hangulatjavításra (Sarris).

6. Allergénekkel szembeni ellenállás támogatása

A kurkuma jó kiegészítője lehet a szénanátha tüneteire alkalmazott gyógyszeres terápiának. Ezt egy kínai kutatás is alátámasztja, amelyben a placebóval szemben a kurkumin kedvező élettani hatásúnak bizonyult. Emellett számos szénanáthára jellemző, vérből kimutatható gyulladásserkentő anyag képződését is gátolta (Wu).

7. A bőr egészségének fenntartását támogató hatása

Egyre több bizonyíték támasztja alá, hogy a kurkuma felhasználható a bőr egészségének támogatására. Egy 18 vizsgálatot összefoglaló tanulmány alapján a kurkuma és a benne található kurkumin az arc öregedését is segített lassítani. A tanulmányok közül kilencben szájon át fogyasztották a kurkumát, hétben pedig bőrön alkalmazták, míg egyben egyszerre mindkettő módon használták (Vaughn).

8. A tüdő és felső légutak egészségét támogató hatása

  • A kurkuma számos összetevője képes semlegesíteni a szervezetben keletkező szabadgyököket (Araujo, Antony). A kurkumin bizonyítottan növeli a glutation, a szuperoxid-diszmutáz és más antioxidáns enzimek szintjét a szervezetben. A kurkuma rendszeres fogyasztása növeli a vérplazmában lévő E-vitamin mennyiségét (Baum).
  • A kurkuma és kivonatai alsó és felső légutakra gyakorolt kedvező élettani hatását különböző légúti betegségek kísérleti állatmodelljeiben mutatták ki antioxidáns, immunmoduláló és gyulladásgátló mechanizmusokon keresztül (Ak-Karawi).

Miért jobb a teljes értékű kurkumapor, mint a kurkumin és egyéb kurkumakivonatok?

  • Bár a kurkuma elsősorban az emésztésünket befolyásolja kedvezően - egyrészt az emésztőenzimek termelődésének serkentésével, valamint az epekiválasztás fokozásával és a kedvező bélflóra kialakításával - ezen kívül számos kedvező egészségügyi hatása van.
  • A kurkuma egyik fő hatóanyaga a kurkumin. Emellett más hasonló szerkezetű anyagokat, úgynevezett kurkuminoidokat is tartalmaz. Jelentős mennyiségű illóolaj is található a gyökérben, amely számos élettanilag kedvező hatású összetevőt tartalmaz. Összességében a kurkumából eddig több mint 300 biológiailag aktív összetevőt mutattak ki.
  • Azok a kutatások, amelyek a kurkuma és a kurkumin hatását egyszerre vizsgálták, kivétel nélkül arra a következtetésre jutottak, hogy a kurkuma a maga teljességében előnyösebb élettani hatású, mint a belőle kivont kurkumin. A Texasi Orvosi Egyetem Anderson Rákközpontjának kutatói például kimutatták, hogy a kurkuma fogyasztása sokkal jobban akadályozza a vastagbél kóros sejtjeinek növekedését, mint a belőle kivont kurkumin (Kim). A kutatást azért indították el, mert azokban az országokban, ahol jelentős mennyiségű kurkumát fogyasztanak az emberek, sokkal kisebb arányban alakul ki vastagbéldaganat.
  • Ugyanebben a kutatásban más daganatos sejttenyészeteken is vizsgálták a kurkuma és a kurkumin hatását. Az eredmény minden esetben ugyanaz volt, a kurkuma kedvezőbb élettani hatású volt, mint a belőle kivont kurkumin. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a kurkuma daganatos betegségek gyógyítására vagy megelőzésére alkalmas, hanem azt, hogy a kedvező élettani hatása nem vezethető vissza mindössze egyetlen benne található anyagra.
  • Egy másik kutatásban azt vizsgálták, hogy mennyire lesz hatásos egy olyan kurkumakivonat, amelyből a fő hatóanyagának tekintett kurkumint teljesen eltávolították. Az eredmény magáért beszél: a kivonat legalább olyan hatásos volt az elváltozások gátlásában és a gyulladáscsökkentésben, mint a kurkumint is tartalmazó kivonat (Aggarwal). Az eredmények annak tükrében egyáltalán nem meglepők, hogy a kurkuma számos összetevőjének gyulladáscsökkentő hatását külön-külön is igazolták már a kutatások.
  • A kurkumát azért is érdemes a maga teljességében (és nem kivonatként) egészségügyi célokra használni, mivel a fő hatóanyagának tekintett kurkumint gyakran szintetikus úton állítják elő (Zetterström).
  • A kurkumin nagyon rosszul szívódik fel a bélrendszerből. Bár sok gyártó azt hirdeti, hogy a kurkuminnak fel kell szívódnia ahhoz a véráramba, hogy kifejtse hatását, ezt az állítást eddig semmilyen meggyőző tudományos vizsgálat nem támasztotta alá. Azt viszont tudjuk, hogy a kurkumát az elmúlt évezredekben anélkül is eredményesen használta az emberiség, hogy túl sok kurkumin szívódott volna fel belőle a véráramba. 
  • A kurkuma sok más gyógynövényhez hasonlóan elsősorban a bélrendszerben fejti ki előnyös élettani hatásait: az epekiválasztás fokozásával javítja az emésztést és hozzájárul a normál koleszterinszint fenntartásához, a mikrobák fejlődését szabályzó hatása miatt kedvező bélflórát alakít ki, amely természetes regenerációt serkentő és antioxidáns anyagaival együtt segíti a bélben és ezen keresztül a szervezet többi részében lévő normál életfolyamatokat, akár közvetlenül az ízületekre is hatva. Ezt támasztja alá az a tény is, hogy bár laboratóriumi környezetben számos esetben gátolta a kóros folyamatokat, klinikai vizsgálatokban csak a vastagbél elváltozásainál volt hatása, tehát ott, ahol nem volt szükség a kurkumin felszívódására (Sharma).

Figyelmeztetések

  • Csökkentheti a vércukorszintet, fokozhatja a diabétesz gyógyszerek hatását.
  • Klinikai vizsgálatok metaanalízise alapján a kurkuma egyik hatóanyaga, a kurkumin csökkenti a vércukorszintet, a hemoglobin A1c-szintet és interakcióba léphet a vércukorszint-csökkentő glibenklamiddal (Neerati, Pivari, Shafabakhsh, Altobelli).
  • Epeúti betegségek esetén fogyasztása orvosi konzultációt igényel!
  • Keserűanyag- és illóolajtartalma miatt fokozza az emésztőnedvek, azon belül is főleg az epefolyadék elválasztását, amely epekövesség, epeúti szűkület esetén görcsöket idézet elő a fogyasztóknál. Emiatt ezen betegségek fennállása esetén óvatosságra intjük a fogyasztókat és javasoljuk az orvosi konzultációt (Wang).
  • 4 hét folyamatos alkalmazást követően tartson 1 hét szünetet!
  • A megadott adagolás mellett 4 hétig folyamatosan fogyasztható. Számos kutatásban ennél jóval hosszabb időtartamban is fogyasztottak kurkuma készítményeket, illetve a hosszú távú tapasztalatok alapján fűszerként fogyasztva alkalmazása tartósan is biztonságos. Ugyanakkor a változatos, kiegyensúlyozott étrend csak úgy biztosítható, ha az egészségtámogatásra alkalmazott gyógynövényeket is rendszeresen váltogatjuk (van Galen).
  • Terhesség és szoptatás esetén, valamint 6 és 12 éves kor között legfeljebb napi 1 kapszula fogyasztása javasolt.
  • A naponta 700 mg kurkumapor (egy kapszula) fogyasztása megfeleltethető a fűszerként való alkalmazásnak, de az ezt meghaladó dózisok fogyasztását nem ajánljuk terhesség és szoptatás alatt, illetve gyermekeknek, mivel a nagyobb mennyiségek biztonságos alkalmazását nem támasztják alá tudományos adatok (van Galen).
  • A felsorolt lehetséges mellékhatásokon, kölcsönhatásokon és ellenjavallatokon kívül a tudomány mai állása szerint nem ismert más számottevő kockázat a kurkumagyökér fogyasztásával kapcsolatban a megadott adagolás mellett.

Étrend-kiegészítők kötelező figyelmeztetései

    Fogyasztása nem helyettesíti a változatos, kiegyensúlyozott étrendet és az egészséges életmódot.
    A napi ajánlott fogyasztási mennyiséget ne lépje túl!
    Kisgyermekek elől elzárva tartandó!

ADAGOLÁS:  
Naponta 2-3 alkalommal 1 kapszula. (Az adagolás megfeleltethető az EU Gyógynövény Szakbizottsága ajánlásának.)
FOGYASZTÁS:
Kapszulaként fogyasztva ► Bő folyadékkal lenyelve.
Teaként fogyasztva ► A kapszulák tartalmát szórja egy pohárba, majd öntse fel 2 dl 50-60 °C-os vízzel. Elkeverés után azonnal fogyasztható. Ismerje meg, hogyan és miért érdemes teát készíteni a kapszulákból!
Folyadékban elkeverve ► A kapszulák tartalma elkeverhető akár hideg vízben is, vagy bármilyen más folyadékban (pl. méz, üdítő, turmix, shake, joghurt, olaj stb.)
ÖSSZETEVŐK:  
Kapszulánként 700 mg kurkuma gyökér (Curcumae longae rhizoma) NaturMill® szuperfinom gyógynövénypor, kapszulahéj: zselatin.
 

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) által notifikált termék. Notifikációs szám: 32170/2023 

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!

Keresés