Javallat Fűzfakéreg C-vitaminnal kapszula
60 db étrend-kiegészítő kapszula, bevizsgált, kiváló minőségű gyógynövényből, C-vitaminnal. A C-vitamin: Hozzájárul a normál kollagénképződéshez, ezen keresztül a csontozat, a porcok, a fogíny és fogak, valamint a bőr normál állapotának fenntartásához.* A fűzfakéreg: A kapszulákban lévő szuperfinom porból gyorsabban és nagyobb mennyiségben oldódnak ki a fűzfakéregben is nagy mennyiségben jelen lévő flavonoidok és polifenolok, mint a teafűből vagy a hagyományos gyógynövényporokból. Rendszeres fogyasztását elsősorban 40 éves kor felett ajánljuk. |
|
Szerezhető hűségpontok: | 3 |
|
|
Elérhetőség: | Raktáron |
Várható szállítás: | 2025. július 04. |
Szállítási díj: | 1.249 Ft |
Leírás és Paraméterek
*EFSA jegyzékben szereplő egészségtámogató hatások.
Miért ajánljuk?
- A fűzfakéreg és a C-vitamin komplex hatása egy kapszulában.
- A kapszulák fűzfakéreg-tartalma és adagolása megfeleltethető az Európai Gyógyszerügynökség Gyógynövény Szakbizottsága ajánlásának.
- A kapszulákban lévő szuperfinom gyógynövénypor általános előnyei:
- nagyobb biológiai hozzáférhetőség és aktivitás (kisebb mennyiség is elegendő),
- jobb oldhatóság, több vízoldható rost,
- magasabb flavonoid- és polifenoltartalom,
- erősebb antioxidáns hatás,
- elnyújtott felszívódás, kiegyensúlyozott támogatás,
- teljes hatóanyagspektrum.
- Adalékanyag- és kivonószermentes, a kapszulák a fűzfakérgen és a C-vitaminon kívül mást nem tartalmaznak.
- Bevizsgált, kiváló minőségű gyógynövényből készült.
- A kapszulákban lévő porból tea készíthető vagy bármilyen folyadékban elkeverhető.
Mikor ajánljuk?
A C-vitamin hozzájárul a normál kollagénképződéshez és ezen keresztül a normál csontozat, valamint a porcok normál állapotának, működésének fenntartásához, továbbá a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez.
A termék az ízületeket érintő gyulladásos betegségek (reuma, porckopás stb.) kezelésére alkalmazott gyógyszeres és életmód-terápia mellett is fogyasztható egészségtámogató céllal.
A C-vitamin élettani (fiziológiai) hatásai
- A C-vitamin hatása a csontozatra, a porcokra
- A táplálkozási és életmódbeli tényezők jelentős mértékben hozzájárulnak a csontozat egészségéhez. A gyümölcs- és zöldségspecifikus antioxidánsok, mint például a C-vitamin, segíthetnek a csontok, a porcok, a fogak, a fogíny és a bőr egészségének megőrzésében.
A C-vitamin három módon is kifejti pozitív hatását:
- A C-vitamin a szervezetben kulcsfontosságú anyag a kollagén képződéséhez. Az életkor előrehaladtával, különösen 40 éves kor felett a szervezet természetes kollagénszintézise egyre jelentősebben csökken. Amennyiben például C-vitamin-hiány miatt a kollagénszintézis folyamata sérül, a kollagénláncok nem tudnak kialakulni, az előállításában részt vevő kezdeti fehérjék lebomlanak a sejtben. A kollagén szerkezeti támogatása nélkül az erek, a ízületek és a bőr sérülékennyé válnak, valamint a csontok és porcok könnyebben megsérülnek (Kipp, Poal-Manresa).
- Az oxidatív stressz fokozhatja a csontfelszívódást. A C-vitamin egy erős antioxidáns, amelynek fontos szerepe van az oxidatív stressz csökkentésében, ezért szerepet játszhat a csontfelszívódás megelőzésében (Conner).
- A C-vitamin mindezek mellett elősegíti az E-vitamin regenerációját a sejtekben. Az E-vitamin a C-vitamin mellett egy másik erős antioxidáns, amely szintén összefüggésbe hozható a csontok egészségének megőrzésével (Michaëlsson, Yeum)
- Az embereken végzett, C-vitaminnal kapcsolatos tudományos vizsgálatok is pozitív összefüggést mutattak ki az étrendi C-vitamin és a csont ásványianyag-sűrűsége között:
- A magasabb C-vitamin bevitel főképp olyan férfiaknál előnyös, akik csak kis mennyiségben fogyasztanak kalciumot vagy E-vitamint (Hall, Morton).
- Tanulmányok arra is utaltak, hogy a C-vitamin bevitel hozzájárul a csontok rugalmasságának és ásványi anyag sűrűségének megtartásához, különösen a dohányzók és az ösztrogént fogyasztó nők körében (Melhus, New).
A fűzfakéregben található speciális összetevőkről
- A fűzfa kérge más gyógynövényekhez hasonlóan több speciális anyagot tartalmaz. Ezek között a legjelentősebbek a fenolos összetevők, közülük is leginkább a szalicin. Ez egy összetett molekula, amely a gyomorban szaligeninné és cukorrá bomlik. Ez a szaligenin alakul a szervezetben tovább szalicilsavvá. A fűzfakéreg előnyei:
- Mivel a szalicilsav csak a szervezetben alakul ki, ezért nem érintkezik a gyomor és a bél nyálkahártyájával, amelyeket egyébként irritálna.
- A szalicilsav kialakulása a szervezetben lassan megy végbe (Csupor).
- A szalicinen kívül további speciális anyagok is megtalálhatók a fűzfakéregben. Ilyen például picein, a szalikortin és a tremakulin (Kammerer). A fűzfakéregben ezeken kívül számos polifenol és flavonoid is előfordul (Nahrstedt).
Figyelmeztetések
- Fogyasztása nem ajánlott emésztőrendszeri fekélyek, véralvadási zavarok, szalicilátokkal vagy nem szteroid gyulladáscsökkentőkkel szembeni érzékenység, továbbá súlyos máj- vagy veseelégtelenség esetén. Fokozhatja a véralvadásgátló gyógyszerek hatását.
- A fűzfakéregnek véralvadásgátló hatása van, bár ez kevésbé jelentős, mint az aszpiriné. Elméletileg a fűzfa kérge ronthatja a veseműködést károsodott veseműködésű betegeknél azáltal, hogy a szalicin csökkentheti a vese véráramlását. Kerülni kell, vagy óvatosan kell alkalmazni aszpirin-túlérzékenységben, aktív peptikus fekélybetegségben, hemofíliában, illetve súlyos májbetegség esetén. A fűzfa kérge allergiás reakciókat okozhat az aszpirinre allergiás embereknél (Laekeman, Krivoy, Clauson, Boullata).
- Emésztőrendszeri panaszok megjelenése esetén szüneteltesse fogyasztását!
- Több klinikai vizsgálat összesített eredménye alapján a legnagyobb valószínűséggel emésztőrendszeri panaszok jelentkezhetnek a fűzfakéreg fogyasztásakor, bár ezek is csak ritkán fordulnak elő. Az allergiás reakciók megjelenése az orálisan alkalmazott készítményeknél nem volt számottevő (Laekeman, Biegert, Schmid).
- 12 éves kor alatt, valamint a terhesség harmadik trimeszterében fogyasztása nem ajánlott!
- A termék fűzfakéreg-tartalma miatt nem szteroid gyulladáscsökkentő anyagokat, illetve ezek prekurzorait tartalmazza. Ezek az anyatejjel átkerülhetnek a csecsemő szervezetébe, viszont a címkén szereplő napi adagolás mellett ennek mennyisége elhanyagolható, ezért ezzel kapcsolatban nem jelenítünk meg figyelmeztetést. A terhesség harmadik trimeszterében nem javasoljuk a termék fogyasztását a fűzfakéreg lehetséges vérhígító hatása miatt, amely a szülés során esetleg véralvadási zavarokhoz vezetne (Laekeman, Unsworth).
4 hét után javasolt 1 hét szünetet tartani fogyasztásában.
Bár a címkén szereplő napi adagolás mellett a termék csak kis mennyiségben tartalmaz nem szteroid gyulladáscsökkentő anyagokat, illetve azok prekurzorait (fűzfakéreg-tartalma miatt), a NSAID-k tartós fogyasztása kizárólag krónikus fájdalmak esetén indokolt, orvos felügyelete mellett, ezért javasoljuk a termék vásárlóinak, hogy 4 hét fogyasztás után tartsanak egy hét szünetet (Laekeman).
A felsorolt lehetséges mellékhatásokon, kölcsönhatásokon és ellenjavallatokon kívül a tudomány mai állása szerint nem ismert más számottevő kockázat a fűzfakéreg fogyasztásával kapcsolatban a megadott adagolás mellett.
Étrend-kiegészítők kötelező figyelmeztetései
Fogyasztása nem helyettesíti a változatos, kiegyensúlyozott étrendet és az egészséges életmódot.
A napi ajánlott fogyasztási mennyiséget ne lépje túl!
Kisgyermekek elől elzárva tartandó!
A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) által notifikált termék. Notifikációs szám: 32513/2023